Zdravé recepty

Polévka z červené řepy

Ingredience: 2 menší č. řepy, 2 brambory, 1 malý citron, kávová lžíce kmínu, mořská sůl, libeček,2 polévkové lžíce celozrnné mouky, lžička hnědého cukru, polévková lžíce olivového oleje Řepu odstředíme na odšťavňovači, do šťávy vmícháme citrónovou šťávu. Odstředěnou šupinu z řepy povaříme v ½ l vody. Do dalšího ½ l vody dáme vařit nakrájené brambory a kmín, do vařící vody vmícháme mouku. Po uvaření brambor obě části smícháme a po vychladnutí přilijeme šťávu z č. řepy, dosolíme, osladíme, přidáme olej a libeček. Vegetariánský boršč Ingredience: 50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 červené řepy dle velikosti i celá, 1 lžička kmínu, mořská sůl, 1 polévková lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě Pokrájený brambor a celer, kroupy, kmín, olej a vločky uvaříme v 1 l vody. Do polévky na talířích přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou řepu, posekanou cibuli a zelí.  Nakonec petrželovou nať a sůl.

Pohanková sekaná

Uvaříme na cibulce pohanku, přidáme sůl, majoránku, červenou papriku, pepř, zázvor (možné i česnek), tmavou hladkou mouku, vajíčka. Vypracujeme šišky sekané, které opláchneme pod studenou vodou a dáme na vymazaný plech a potom do vyhřáté trouby. Potíráme máslem nebo olivovým olejem z cibulkou s medem. Pečeme přibližně 45 minut. Kdo nechce použít mouku, je možné nastrouhat na hrubém struhadle jednu mrkev, petržel, červenou řepu a kousek celeru Jáhlová bábovkaIngredience: 1 hrnek jáhel, 3 hrnky vody, špetka soli, 1 šálek Promavelu (sójové mléko), (můžeme použít amasaké), 1 šálek rozinek, 1 šálek strouhaného kokosu, citrónová kůra, 2 PL olivového oleje, instantní jáhlová kaše (Mico, Nomina nebo jiná) Jáhly vypereme ve vodě a vaříme ve slané vodě asi 30 minut. Po uvaření je rozmixujeme s Promavelem. Přidáme rozinky, citrónovou kůru, olej, kokos a zahustíme instantní kaší. Z těsta uválíme váleček a prsty ho natlačíme do bábovkové formy. Po dopečení můžeme polít čokoládovou nebo karobovou polevou.

Vločkové karbanátky

Ingredience: vločky (jen ne kukuřičné a rýžové), vařená zelenina, cibule, vegi vegi, strouhanka Vypereme a namočíme vločky (můžou být jakékoli – ovesné, pšeničné, ječné, pohankové, nejlépe smíchat dva druhy, jen z ovesných to špatně drží). Pořádně slejeme vodu a vločky vymačkáme, dáme do mísy přidáme vařenou mraženou nebo jakoukoli zeleninu (nadrobno) nakrájenou cibuli, na kostičky vegi vegi nebo koření podobného druhu. Suroviny promícháme, případně rozšťoucháme vidličkou, aby se suroviny lépe spojily přidáme strouhanku a uděláme karbanátky buď můžeme ještě obalit ve strouhance nebo už ne a smažíme. Vylepšit můžeme třeba přidáním hub nebo zjemnit nastrouhaným sýrem.

Thajská dýňová polévka

Dýni nakrájet na velké kostky, rozpustit máslo a podusit kostky na másle, přidat nakrájený a nebo nastrouhaný zázvor, přidat vodu, polévkové koření podle chuti, až jsou kostky měkké rozmixovat a přidat sůl, pepř a nakonec kokosové mléko. Rajčatová polévka Spařit oloupaná rajčata a podusit, přidat vodu a čerstvou bazalku, až budou rajčata měkká rozmixovat. Potom pepř a sůl, přihustit rýžovými vločkami a na konec po uvaření zakysanou smetanu. Salát z červené řepy Nastrouhat stejný díl červené řepy (okurky a nebo cukety) přidat lžičku medu a česnek. Jáhlové karbanátky Uvaříme jáhly na cibulce. Přidáme nastrouhanou mrkev (podle chuti může být celer, petržel, červení řepa), vejce, celozrnnou mouku, majoránku, zázvor, česnek, sůl a pepř. Vypracujeme těsto z kterého uděláme karbanátky a upečeme v troubě a nebo na pánvi.

Salát z červené řepy

Vinegret Vinegret: 100 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer, 100 g cibule, 100g brambory salátové, 100 g červená řepa, oliv. olej, ocet (lepší je sedmibyliný), sůl, pepř,cukr,kilová sklenice steril. zeleniny do bramb. salátu pokud někdo má rád kopr můžeme přidat malinko kopru, jen tak pro aroma. Řepu uvaříme do měkka, ve šlupce brambory, kořenovou zeleninu oloupeme a uvaříme vše, poté na drobno nakrájíme, nebo protlačíme udělátkem na saláty, nakrájíme cibuli celou sklenici se sterl. zeleninou vlijeme opepříme, půl pol. lžíce soli, 1 a 1/2 lžíce cukru. 5 lžíce oliv oleje, 1/2 lžíce octa, promícháme vše dohromady a necháme do druhého dne (to je velmi důležité) druhý den opět promícháme a dochutíme.

Bezinkové šampaňské

Příprava: 24 hodin + 14 dní zrání * Získáte: 4 l květového vína
4 l vařicí vody
630 g nerafinovaného třtinového cukru
6 velkých bezových květů, nejlépe trhaných po ránu
1 bio citron nakrájený na plátky
1 běžný citron na šťávu
2 lžíce bílého vinného octa
2 dvoulitrové láhve, případně kbelík
utěrka
trychtýř
velmi jemné sítko
4 litrové sterilizované PET láhve
1. den
1. Cukr rozdělte do obou láhví, případně vhoďte do kbelíku, budete-li květy namáčet tam. Uvařte 4 l vody a vařicí ji nalijte na cukr. Láhve přikryjte a nechte vychladnout.
2. Mezitím si prohlédněte hlavičky květů a zbavte je hmyzu, ale neperte je. Pak je přidejte do promíchaného cukrového roztoku, přidejte plátky citronu, vymačkanou šťávu a ocet, láhve přikryjte čistou utěrkou a nechte 24 hodin odležet. Láhve ponechte v kuchyni, nemusí být v chladu, ale nedávejte je na přímé slunce.
2. den
1. Připravte si sterilizovaný kbelík a přes velmi jemné sítko nebo přes jemné plátýnko tekutinu slijte. Květy zachyťte do plátna a dobře vyždímejte do základu.
2. Pomocí trychtýře a naběračky přelijte víno do sterilizovaných PET láhví. V hrdle ponechte asi 2 cm volného místa. Láhve uzavřete a dejte do temna a chladna uležet na 14 dní. Láhve každý den kontrolujte a pokaždé upusťte trošku nahromaděného plynu, aby nedošlo k jejich nafouknutí.
Po uplynutí uvedené doby nápoj podávejte vychlazený. Stále ho uchovávejte v temnu a v chladu. Víno spotřebujte během 2-3 měsíců.

Pampeliškové víno

1 litr pampeliškových květů, 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 40 g droždí

Květy spaříte ve 2,5 l vroucí vody a necháte den odstát. Přecedíte a vylouhovanou vodu z pampelišek nalijete do pětilitrové nádoby. V průběhu si svaříte 2 litry vody s cukrem, necháte vychladnout, a pak smícháte s vodou z pampelišek. Citróny a pomeranče oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na kolečka. Spolu s droždím je dejte do nádoby a zazátkujte kvasnou zátkou. Nádobu nechte odpočívat 6 týdnu, až citrusy klesnou ke dnu, můžete víno stáčet.

Pampeliškový likér

2 l pampeliškových květů, 1 kg cukru, 2 l vody, pomerančová kůra, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžičky pivovarských kvasnic, 1 citron, ½ krajíčku chleba.
Pampelišky dáme do velkého hrnce a spaříme. Hrnec přikryjeme tenkým plátnem a necháme 3 dny louhovat. Občas promícháme. Po 3 dnech pampelišky přecedíme a odstátou vodu nalijeme do druhého hrnce, do kterého přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, zázvor, cukr a plátky vydrhnutého citronu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 30 minut. Potom tekutinu slijeme, a jakmile zchladne, přidáme kvasnice, namazané na chlebu a necháme stát 2 dny. Po dvou dnech přefiltrujeme do demižonku nebo soudku a zazátkujeme. Po 2 měsících zrání stočíme víno do láhví a uzavřeme korkem.

Jitrocelového sirupu

Budete potřebovat 1,5 kg jitrocelových listů, 3 citróny bez jadérek, 1,5 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.

Jáhlová kaše, pohanková kaše

Na 1 l vody 25 lžic jáhel, vaříme 20 minut a nemícháme, přidáme jablko, med, ke konci vaření banán. Nakonec přidáme semínka, skořici, ořechy, kokos…… Je možné rozmixovat podle chuti.

Polévka s mungem

Nakrájíme jakoukoliv zeleninu na malé kostky. Den předem namočíme mungo fazole. Do rozpáleného olivového oleje přidáme malou lžičku kurkumy a mletého kmínu, špetku skořice a kari. Po chvilce přidáme zeleninu a krátce osmahneme. Přidáme mungo a vodu. Osolíme a vaříme do měkka. Ochutíme citronovou šťávou a přidáme naťovou zeleninu.

Pohankové rizoto s mozzarellou

Nakrájíme zeleninu na kostky, na olivovém oleji dáme půl kávové lžičky kurkumy, kari, saturejky a rozmarýnu. Přidáme zeleninu, trochu vody a vaříme do měkka. Nakonec přidáme vařenou pohanku a nakrájenou mozzarellu osolíme a opepříme.
Bezlepková bábovka
6 vajec ušleháme s 200g třtinového cukru do husté pěny, přidáme 100 ml oleje a snížíme výkon mixeru na minimum, přidáme 50 g vlašských ořechu a nakonec 100g kukuřičné mouky , 100g rýžové mouky a malá lžička prášku do pečiva. Nalijeme do formy a pečeme 45 min při 170 stupních.

Jáhlový nákyp

Tvaroh s vejcem a medem promícháme. Přidáme rozinky. Do pekáče dáme vrstvu vařených
jáhel a vrstvu ovoce podle chuti a pak zase jáhly. Pečeme do růžova.

Kopřivová polévka

Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, brambory na menší kostičky. Obojí vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka.
Z kopřiv použijeme jen lístky, které řádně omyjeme a nadrobno nasekáme. Přidáme je k měkkým bramborám a ještě 10 minut povaříme.
Nakonec vmícháme do kopřivové polévky smetanu, do které jsme rozkvedlali žloutek a podle chuti přisolíme.

Sirup kopřivový

velký svazek kopřivy 1,5 kg třtinového cukru, 1 sáček (20g) kyseliny citrónové a 3 litry převařené vody
namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.
Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.

Kopřivová tinktura na růst a podpora zdravých vlasů

jeden díl čerstvých kopřivových listů a kořenů zalijeme ve skleněné nádobě 3 díly lihu. Na 10-15 dní postavíme na sluníčko. Pak slijeme a přefiltrujeme přes vatu. Do 1/2 l vody dáme 3 lžíce tinktury a večer před spaním vetřeme do pokožky hlavy.

Březový sirup

Použití: 100g čerstvého březového listí, vodka 100g, vroucí vody 900g. Čerstvé lístky promísíme s lihem, přelijeme vřelou vodou a necháme 24 hod. stát. Vylisovanou a přefiltrovanou šťávu svaříme s třtinovým cukrem v poměru na 1l o,4 kg třtinového cukru. Používá se k čištění krve a jako močopudný prostředek.

Pampeliškový med
150 rozvinutých pampeliškových květů, 1 nakrájený citrón a pár listů meduňky zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme.
Můžeme obměnit citrón za pomeranč, meduňku za sedmikrásky, mátu, zázvor…..
Dáme na 24 hodin do chladničky vylouhovat. Potom důkladně přecedíme, vymačkáme.
1 1 litru výluhu vaříme s 40 dkg třtinového cukru. Jen zahříváme dokud med nezhoustne. I několik dní

Sedmikráskový sirup

Velkou hrst květů sedmikrásek zalijeme 1 litrem vařicí vody a necháme 12 hodin stát. Potom přecedíme, prolisujeme a šťávu svaříme s 1/2 kg cukru do zhoustnutí. Užívá se proti kašli 2 – 4 lžičky denně.

Pampelišky v těstíčku

Připravíme těstíčko -vejce, kukuřičnou a nebo rýžovou mouku, kurkumu, kari, sůl, pepř a pálivou papričku dle chuti. Obalíme květ pampelišky a na rozpáleném tuku smažíme. Výborné také z kopřivy, kontryhelu a bezinek v květu.

Červená čočka na indický způsob

V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a pěkný kus nastrouhaného zázvoru. Okořeníme lžičkou kurkumy, půl lžičkou chilli, půl lžičkou pepře, lžičkou tlučeného římského kmínu, lžičkou tlučeného koriandru a lžičkou garam masaly. Jakmile se koření rozvoní, vložíme do pánve půl kila bílé papriky, 200 g propláchnuté červené čočky a půl kila brambor, nakrájených na kostičky. Spaříme, oloupeme a pokrájíme čtyři rajčata a přidáme je do pánve. Osolíme a zalijeme 300 ml zeleninového vývaru nebo vody. Promícháme a dusíme doměkka pod pokličkou.

Salát z červené řepy

Červenou řepu nastrouháme s čerstvou okurkou a nebo cuketou, přidáme lžičku medu a stroužek česneku.

Bezlepkový koláč s broskvemi
1,5 hrníčku rýžové mouky, 1,5 hrníčku kukuřičné mouky, necelý hrníček třtinového cukru, prášek do pečiva, 3 vejce, hrníček oleje, 2 menší mrkve, 1 červené řepy, 3 jablka a 1 bílý jogurt. Vše zamíchat a nastrouhat ovoce a zeleninu na velkém struhadle. Vymazat plech máslem , vysypat kukuřičnou moukou, nahoru nakrájené broskve a drobenku (třtinový cukr, máslo a kukuřičná mouka). Péct 45 minut 180 stupňů.

Kopřivový špenát

Natrháme kopřivu, listy spaříme a nakrájíme na malé kousky, na oleji zpěníme cibulku a přidáme kopřivu, vmícháme utřený česnek a rozkvedlané vejce. Podle chuti přidáme smetanu.

Pohanka na staročeský způsob z tofu

1. Nakrájíme cibuli a česnek, který na oleji jemně orestujeme. Přidáme pohanku a mícháme 2 minuty, přidáme vařící vodu a vaříme přibližně 10 minut. Potom pohanku sundáme z kamen a přikryjeme pokličkou a utěrkou, dokud nebude pohanka úplně měkká.
2. Uzené tofu nakrájíme podélně na 3 kusy a opečeme na oleji. Vysušíme papírem od oleje a nakrájíme na kostičky.
3. Mezitím si na pánvičce rozhřejeme olej spolu s česnekem, majoránkou, kmínem a pepřem vmícháme do pohanky
4. Osolíme podle chuti.

 

Autor článku:

Petr Lacina

Je příznivcem přírodní medicíny a očistných technik těla, které předává a učí dál. Během posledních let absolvoval semináře u několika učitelů (B. Tichanovský, L. Fotina…)a našel si vlastní způsob, jakým předávat masáže a ozdravné techniky na celkové ozdravení organismu. V roce 2009 dokončil školu reflexní terapie u manželů Patakyových. Prošel také zasvěcením do všech stupňů Reiki a od roku 2010 pořádám kurzy, na kterých dále zasvěcuji své studenty. Vedle ozdravných metod a masáží se aktivně věnuji zdravému pohybu. Od roku 2006 pořádá s týmem instruktorů pravidelné kurzy bojového umění Tai-chi, pravidelné kurzy ZDRAVÁ ZÁDA se cvičením na ozdravení páteře a kloubů a další ozdravné víkendové semináře s různým souvisejícím zaměřením. Kurzy masáží a ozdravné pobyty vede od roku 2010. Vše co předává ostatním, sám také aktivně používá ve svém vlastním životě. „Toto není doba na předávání teorie vyčtené z knih, ale praxe a zkušeností, tedy toho, co a jak používáme a prožíváme ve svém každodenním životě. Všechno co dělá vede k návratu sami k sobě a napojení se na vnitřní moudrost těla.

Další přízpěvky Petra:

Medy a sirupy
Na vlasy
Sole do koupele