Pohankový chléb se semínky
500g pohankové mouky, přidáme 3 polévkové lžíce lněné mouky, 10g aktivního sušeného droždí, 3 polévkové lžíce loupané slunečnice, 3 polévkové lžíce loupané dýně, 2 polévková lžíce lněných semínek, 1 polévková lžíce chia semínek, 2 polévkové lžíce drceného kmínu, 2 malé lžičky himalájské sole (nebo 1 a půl lžičky obyčejné soli) vše promícháváme a do toho pomalu lejeme 900 ml vlažné vody. Vypracujeme těsto a dáme do peřin na 3 hodiny kynout. ( pro lepší kynutí doporučení od našich babiček si zpívat u přípravy těsta). Nalejeme do vymazané formy máslem a pohankovou moukou, nahřejeme troubu a pečeme 50-55 minut na 180 stupňů. Abychom měli hezkou kůrku přidáme do trouby plecháček s vodou na začátku pečení. Vyndáme z trouby a vyklopíme z formy na plech a dopečeme 5-10 minut při 200 stupňů, abychom měli křupavou kůrku po celém chlebu.
Petrovy zdravé sušenky
Do rychlostního mixéru dáme 200g kešu nebo mandlí, 400g bezlepkových ovesných vloček, 100g kokosu, 100g rozinek, lžičku skořice, 4 kusy nakrájených sušených meruněk, špetku soli a vše rozmixujete. Vysypete do mísy a přidáte 4-5 lžic datlové pasty a 9 lžic rozehřátého kokosového oleje. Vypracujeme těsto a necháme hodinu odležet v lednici. Potom těsto rozválíme a vykrajujete sušenky. Pečeme na pečícím papíru při 160 stupních Celsia 15-20 minut.
Datlovou pastu koupíte hotovou a nebo si jí můžete vyrobit sami. Dáte do mixeru datle s trochou vody a rozmixujete na pastu.
Se sušenkami se dá experimentovat, třeba s přidáním kakaa, čokolády atd.
Pohanková sekaná
Uvaříme na cibulce a česneku pohanku, přidáme sůl, majoránku, červenou papriku, pepř, zázvor, česnek, pohankovou mouku, vajíčka. Vypracujeme šišky sekané, které opláchneme pod studenou vodou a dáme na vymazaný plech a potom do vyhřáté trouby. Potíráme máslem nebo olivovým olejem z cibulkou s medem. Pečeme přibližně 45 minut. Místo mouky je možné nastrouhat na hrubém struhadle jednu mrkev, petržel, červenou řepu a kousek celeru
Thajská dýňová polévka
Dýni nakrájet na velké kostky, rozpustit máslo a podusit kostky na másle, přidat nakrájený a nebo nastrouhaný zázvor, přidat vodu, polévkové koření podle chuti, až jsou kostky měkké rozmixovat a přidat sůl, pepř a nakonec kokosové mléko.
Rajčatová polévka
Spařit oloupaná rajčata a podusit, přidat vodu a čerstvou bazalku, až budou rajčata měkká rozmixovat. Potom pepř a sůl, přihustit rýžovými vločkami a na konec po uvaření zakysanou smetanu.
Salát z červené řepy
Nastrouhat stejný díl červené řepy a okurky(místo okurky možné použít cuketu) přidat lžičku medu a česnek.
Jáhlové karbanátky
Uvaříme jáhly na cibulce. Přidáme nastrouhanou mrkev (podle chuti může být celer, petržel, červení řepa), vejce, pohankovou mouku, majoránku, zázvor, česnek, sůl a pepř. Vypracujeme těsto z kterého uděláme karbanátky a upečeme v troubě a nebo na pánvi.
Jáhlová kaše, pohanková kaše
Na 1 l vody 25 lžic jáhel, vaříme 20 minut a nemícháme, přidáme jablko, med, ke konci vaření banán. Nakonec přidáme semínka, skořici, ořechy, kokos…… Je možné rozmixovat podle chuti.
Polévka s mungem
Nakrájíme jakoukoliv zeleninu na malé kostky. Den předem namočíme mungo fazole. Do rozpáleného olivového oleje přidáme malou lžičku kurkumy a mletého kmínu, špetku skořice a kari. Po chvilce přidáme zeleninu a krátce osmahneme. Přidáme mungo a vodu. Osolíme a vaříme do měkka. Ochutíme citronovou šťávou a přidáme naťovou zeleninu.
Pohankové rizoto s mozzarellou
Nakrájíme zeleninu na kostky, na olivovém oleji dáme půl kávové lžičky kurkumy, kari, saturejky a rozmarýnu. Přidáme zeleninu, trochu vody a vaříme do měkka. Nakonec přidáme vařenou pohanku a nakrájenou mozzarellu osolíme a opepříme.
Koláč plný zdraví
150g bezlepkových ovesných vloček necháme nabobtnat v 200 ml vlažného mléka. Nakrájíme si na kousky 10 sušených meruněk, 10 sušených datlí, 1 větší čerstvé jablko a hrušku, přidáme 1 lžíci kokosu, 2 lžíce rozinek a dvě vejce. Vše smícháme a nahoru nalejeme 1 rozšlehaný bílek na sníh a necháme v troubě 20-30 minut péct na 170 stupňů.
Bezlepková bábovka
6 vajec ušleháme s 200g třtinového cukru do husté pěny (cukr možné nahradit medem a nebo čekankovým sirupem), přidáme 100 ml oleje a snížíme výkon mixeru na minimum, přidáme 50 g vlašských ořechu a nakonec 100g kukuřičné mouky , 100g rýžové mouky a malá lžička prášku do pečiva. Nalijeme do formy a pečeme 45 min při 170 stupních.
Jáhlový nákyp
Uvaříme jáhly ve vodě (pro jemnější způsob možné uvařit v mléce). Tvaroh s vejcem a medem promícháme. Přidáme rozinky. Do pekáče dáme vrstvu vařených jáhel na ní vrstvu ovoce podle chuti a pak zase jáhly….Vrstev je možné udělat několik, ale nahoře vždy musí být vrstva jáhel. Pečeme v troubě do růžova.
Kopřivová polévka
Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno, brambory na menší kostičky. Obojí vložíme do vroucí osolené vody a vaříme doměkka.
Z kopřiv použijeme jen lístky, které řádně omyjeme a nadrobno nasekáme. Přidáme je k měkkým bramborám a ještě 10 minut povaříme.
Nakonec vmícháme do kopřivové polévky smetanu, do které jsme rozkvedlali žloutek a podle chuti přisolíme.
Sirup kopřivový
velký svazek kopřivy 1,5 kg třtinového cukru, 1 sáček (20g) kyseliny citrónové a 3 litry převařené vody
namočíme je do zcela zchladlé převařené vody a necháme je na chladném místě louhovat 24 – 48 hodin.
Další den listy odstraníme a tekutinu přelijeme do hrnce přes hodně hustý cedník nebo plátno. Ohříváme pomalu, přidáváme cukr a kyselinu citronovou a přivedeme k varu. Vaříme cca 3minuty, pak necháme trochu zchladnout a ještě teplý plníme do čistých lahví nebo sklenic, dobře uzavřeme.
Kopřivová tinktura na růst a podpora zdravých vlasů
jeden díl čerstvých kopřivových listů a kořenů zalijeme ve skleněné nádobě 3 díly lihu. Na 10-15 dní postavíme na sluníčko. Pak slijeme a přefiltrujeme přes vatu. Do 1/2 l vody dáme 3 lžíce tinktury a večer před spaním vetřeme do pokožky hlavy.
Březový sirup
Použití: 100g čerstvého březového listí, vodka 100g, vroucí vody 900g. Čerstvé lístky promísíme s lihem, přelijeme vřelou vodou a necháme 24 hod. stát. Vylisovanou a přefiltrovanou šťávu svaříme s třtinovým cukrem v poměru na 1l o,4 kg třtinového cukru. Používá se k čištění krve a jako močopudný prostředek.
Pampeliškový med
150 rozvinutých pampeliškových květů, 1 nakrájený citrón a pár listů meduňky zalijeme litrem vody a 10 minut povaříme.
Můžeme obměnit citrón za pomeranč, meduňku za sedmikrásky, mátu, zázvor…..
Dáme na 24 hodin do chladničky vylouhovat. Potom důkladně přecedíme, vymačkáme.
1 1 litru výluhu vaříme s 40 dkg třtinového cukru. Jen zahříváme dokud med nezhoustne. I několik dní
Sedmikráskový sirup
Velkou hrst květů sedmikrásek zalijeme 1 litrem vařící vody a necháme 12 hodin stát. Potom přecedíme, prolisujeme a šťávu svaříme s 1/2 kg cukru (cukr možné nahradit medem a nebo čekankovým sirupem) do zhoustnutí. Užívá se proti kašli 2 – 4 lžičky denně.
Pampelišky v těstíčku
Připravíme těstíčko -vejce, kukuřičnou a nebo rýžovou mouku, kurkumu, kari, sůl, pepř a pálivou papričku dle chuti. Obalíme květ pampelišky a na rozpáleném tuku smažíme. Výborné také z kopřivy, kontryhelu a bezinek v květu.
Červená čočka na indický způsob
V hluboké pánvi rozehřejeme tři lžíce oleje a osmahneme na něm pokrájenou cibuli, čtyři stroužky česneku a pěkný kus nastrouhaného zázvoru. Okořeníme lžičkou kurkumy, půl lžičkou chilli, půl lžičkou pepře, lžičkou tlučeného římského kmínu, lžičkou tlučeného koriandru a lžičkou garam masaly. Jakmile se koření rozvoní, vložíme do pánve půl kila bílé papriky, 200 g propláchnuté červené čočky a půl kila brambor, nakrájených na kostičky. Spaříme, oloupeme a pokrájíme čtyři rajčata a přidáme je do pánve. Osolíme a zalijeme 300 ml zeleninového vývaru nebo vody. Promícháme a dusíme doměkka pod pokličkou.
Bezlepkový koláč s broskvemi
1,5 hrníčku rýžové mouky, 1,5 hrníčku kukuřičné mouky, necelý hrníček třtinového cukru, prášek do pečiva, 3 vejce, hrníček oleje, 2 menší mrkve, 1 červené řepy, 3 jablka a 1 bílý jogurt. Vše zamíchat a nastrouhat ovoce a zeleninu na velkém struhadle. Vymazat plech máslem , vysypat kukuřičnou moukou, nahoru nakrájené broskve a drobenku (třtinový cukr, máslo a kukuřičná mouka). Péct 45 minut 180 stupňů.
Kopřivový špenát
Natrháme kopřivu, listy spaříme a nakrájíme na malé kousky, na oleji zpěníme cibulku a přidáme kopřivu, vmícháme utřený česnek a rozkvedlané vejce. Podle chuti přidáme smetanu.
Pohanka na staročeský způsob z tofu
1. Nakrájíme cibuli a česnek, který na oleji jemně orestujeme. Přidáme pohanku a mícháme 2 minuty, přidáme vařící vodu a vaříme přibližně 10 minut. Potom pohanku sundáme z kamen a přikryjeme pokličkou a utěrkou, dokud nebude pohanka úplně měkká.
2. Uzené tofu nakrájíme podélně na 3 kusy a opečeme na oleji. Vysušíme papírem od oleje a nakrájíme na kostičky.
3. Mezitím si na pánvičce rozhřejeme olej spolu s česnekem, majoránkou, kmínem a pepřem vmícháme do pohanky
4. Osolíme podle chuti.
Polévka z červené řepy
2 menší červené řepy, 2 brambory, 1 malý citron, kávová lžíce kmínu, mořská sůl, libeček,2 polévkové lžíce celozrnné mouky, lžička hnědého cukru, polévková lžíce olivového oleje Řepu odstředíme na odšťavňovači, do šťávy vmícháme citrónovou šťávu. Odstředěnou šupinu z řepy povaříme v ½ l vody. Do dalšího ½ l vody dáme vařit nakrájené brambory a kmín, do vařící vody vmícháme mouku. Po uvaření brambor obě části smícháme a po vychladnutí přilijeme šťávu z č. řepy, dosolíme, osladíme, přidáme olej a libeček.
Vegetariánský boršč
50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 červené řepy dle velikosti i celá, 1 lžička kmínu, mořská sůl, 1 polévková lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě. Pokrájený brambor a celer, kroupy, kmín, olej a vločky uvaříme v 1 l vody. Do polévky na talířích přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou řepu, posekanou cibuli a zelí. Nakonec petrželovou nať a sůl.
Salát z červené řepy
100 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer, 100 g cibule, 100g brambory salátové, 100 g červená řepa, oliv. olej, ocet , sůl, pepř, med ,kilová sklenice sterilované. zeleniny do bramborového. salátu pokud někdo má rád kopr můžeme přidat malinko kopru, jen tak pro aroma. Řepu uvaříme do měkka, neoloupané brambory, kořenovou zeleninu oloupeme a uvaříme vše, poté nadrobno nakrájíme, nebo protlačíme udělátkem na saláty, nakrájíme cibuli celou sklenici se sterilované zeleninou vlijeme opepříme, půl pol. lžíce soli, 1 a 1 lžíce medu. 5 lžíce oliv oleje, 1/2 lžíce octa, promícháme vše dohromady a necháme do druhého dne (to je velmi důležité) druhý den opět promícháme a dochutíme.
Bezinkové šampaňské
Budete potřebovat:
horkou vodu
350g třtinového cukru
šťávu a kůru ze 2 chemicky neošetřených citronů
2 lžíce vinného octa
20 plně rozkvetlých květů černého bezu
Do 3l sklenice nalijte trochu horké vodu, vsypte 350g třtinového cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně cukr nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli sklenici plnou
Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze citronů a bezinkové květy. Promíchejte.
Přikryjte plátýnkem a nechte 4 dny fermentovat. Přeceďte a přelijte do PeT lahví, ale nesmí být plné. Uložte do sklepa a nebo do lednice. Už teďmůžete pít, ale zatím je nápoj bez bublinek. Během pár dnu se Vám vytvoří ve výborném nápoji bublinky
Pampeliškové víno
1 litr pampeliškových květů, 4,5 litru vody, 1,5 kg cukru, 2 pomeranče, 2 citróny, 40 g droždí
Květy spaříte ve 2,5 l vroucí vody a necháte den odstát. Přecedíte a vylouhovanou vodu z pampelišek nalijete do pětilitrové nádoby. V průběhu si svaříte 2 litry vody s cukrem, necháte vychladnout, a pak smícháte s vodou z pampelišek. Citróny a pomeranče oloupete, zbavíte jader a nakrájíte na kolečka. Spolu s droždím je dejte do nádoby a zazátkujte kvasnou zátkou. Nádobu nechte odpočívat 6 týdnu, až citrusy klesnou ke dnu, můžete víno stáčet.
Pampeliškový likér
2 l pampeliškových květů, 1 kg cukru, 2 l vody, pomerančová kůra, 2,5 cm kořene zázvoru, ½ lžičky pivovarských kvasnic, 1 citron, ½ krajíčku chleba.
Pampelišky dáme do velkého hrnce a spaříme. Hrnec přikryjeme tenkým plátnem a necháme 3 dny louhovat. Občas promícháme. Po 3 dnech pampelišky přecedíme a odstátou vodu nalijeme do druhého hrnce, do kterého přidáme nakrájenou pomerančovou kůru, zázvor, cukr a plátky vydrhnutého citronu. Přivedeme k varu a za občasného míchání vaříme 30 minut. Potom tekutinu slijeme, a jakmile zchladne, přidáme kvasnice, namazané na chlebu a necháme stát 2 dny. Po dvou dnech přefiltrujeme do demižonku nebo soudku a zazátkujeme. Po 2 měsících zrání stočíme víno do láhví a uzavřeme korkem.
Jitrocelového sirupu
Budete potřebovat 1,5 kg jitrocelových listů, 3 citróny bez jadérek, 1,5 kg třtinového cukru a dva litry vody. Jitrocel pokrájejte, přelijte dvěma litry vody a vařte asi 15 minut. Nechte přes noc vyluhovat, sceďte a do tekutiny přidejte kolečka oloupaného citrónu bez pecek a cukr. Vařte něco přes hodinu, občas promíchejte a ještě teplé plňte do sklenic, které uzavřete víčkem a obrátíte je až do vychladnutí.
Šťavnatý vanilkový koláč s jablky
Budeme potřebovat: Těsto: 4 vejce, 1 malý hrnek datlové pasty, 1 hrnek olej, 1 hrnek mléko, 2 hrnky pohankové mouky, 1 bal. prášek do pečiva a vanilku. Náplň I: 1 l mléko, 3 bal. vanilkový pudink, 4 lžíce medu. Náplň II: 1 kg nastrouhaných jablek, skořice a kardamon.
Postup: Vajíčka vyšleháme s datlovou pastou do pěny. Postupně přidáme olej, mléko a pohankovou mouku smíchanou s práškem do pečiva. Polovinu těsta vylijeme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme v předem vyhřáté troubě při teplotě 200 stupňů cca 10 minut. Zatímco se těsto pečeme uvaříme hustý vanilkový pudink, který po 10 minutách pečení vylijeme na těsto, na vanilkový pudink navrstvíme nastrouhaná jablka , zalijeme to druhou polovinou těsta a pečeme dalších 15 minut.
Cuketový salát
3 kg cuket nastrouhaná na kolečka
250 g cibule na plátky
100 g česneku na plátky
150 ml jablečného octa
50 g soli
200 g třtinového cukru
větší hrst kopru
Vše nakrájíme a smícháme a necháme přes noc v hrnci. Potom plníme do sklenic a necháme ve sklepě.