Zdravé recepty

Polévka z červené řepy

Ingredience: 2 menší č. řepy, 2 brambory, 1 malý citron, kávová lžíce kmínu, mořská sůl, libeček,2 polévkové lžíce celozrnné mouky, lžička hnědého cukru, polévková lžíce olivového oleje Řepu odstředíme na odšťavňovači, do šťávy vmícháme citrónovou šťávu. Odstředěnou šupinu z řepy povaříme v ½ l vody. Do dalšího ½ l vody dáme vařit nakrájené brambory a kmín, do vařící vody vmícháme mouku. Po uvaření brambor obě části smícháme a po vychladnutí přilijeme šťávu z č. řepy, dosolíme, osladíme, přidáme olej a libeček. Vegetariánský boršč Ingredience: 50 g krup, 50 g ovesných vloček, 1 brambor, 1 malá cibule, 5 stroužků česneku, 1/8 hlávky zelí, 1/2 celeru, 2 mrkve, 1/4 červené řepy dle velikosti i celá, 1 lžička kmínu, mořská sůl, 1 polévková lžíce olivového oleje, hrst petrželové natě Pokrájený brambor a celer, kroupy, kmín, olej a vločky uvaříme v 1 l vody. Do polévky na talířích přidáme nastrouhanou syrovou mrkev a syrovou řepu, posekanou cibuli a zelí.  Nakonec petrželovou nať a sůl.

Pohanková sekaná

Uvaříme na cibulce pohanku, přidáme sůl, majoránku, červenou papriku, pepř, zázvor (možné i česnek), tmavou hladkou mouku, vajíčka. Vypracujeme šišky sekané, které opláchneme pod studenou vodou a dáme na vymazaný plech a potom do vyhřáté trouby. Potíráme máslem nebo olivovým olejem z cibulkou s medem. Pečeme přibližně 45 minut. Kdo nechce použít mouku, je možné nastrouhat na hrubém struhadle jednu mrkev, petržel, červenou řepu a kousek celeru Jáhlová bábovkaIngredience: 1 hrnek jáhel, 3 hrnky vody, špetka soli, 1 šálek Promavelu (sójové mléko), (můžeme použít amasaké), 1 šálek rozinek, 1 šálek strouhaného kokosu, citrónová kůra, 2 PL olivového oleje, instantní jáhlová kaše (Mico, Nomina nebo jiná) Jáhly vypereme ve vodě a vaříme ve slané vodě asi 30 minut. Po uvaření je rozmixujeme s Promavelem. Přidáme rozinky, citrónovou kůru, olej, kokos a zahustíme instantní kaší. Z těsta uválíme váleček a prsty ho natlačíme do bábovkové formy. Po dopečení můžeme polít čokoládovou nebo karobovou polevou.

Vločkové karbanátky

Ingredience: vločky (jen ne kukuřičné a rýžové), vařená zelenina, cibule, vegi vegi, strouhanka Vypereme a namočíme vločky (můžou být jakékoli – ovesné, pšeničné, ječné, pohankové, nejlépe smíchat dva druhy, jen z ovesných to špatně drží). Pořádně slejeme vodu a vločky vymačkáme, dáme do mísy přidáme vařenou mraženou nebo jakoukoli zeleninu (nadrobno) nakrájenou cibuli, na kostičky vegi vegi nebo koření podobného druhu. Suroviny promícháme, případně rozšťoucháme vidličkou, aby se suroviny lépe spojily přidáme strouhanku a uděláme karbanátky buď můžeme ještě obalit ve strouhance nebo už ne a smažíme. Vylepšit můžeme třeba přidáním hub nebo zjemnit nastrouhaným sýrem.

Thajská dýňová polévka

Dýni nakrájet na velké kostky, rozpustit máslo a podusit kostky na másle, přidat nakrájený a nebo nastrouhaný zázvor, přidat vodu, polévkové koření podle chuti, až jsou kostky měkké rozmixovat a přidat sůl, pepř a nakonec kokosové mléko. Rajčatová polévka Spařit oloupaná rajčata a podusit, přidat vodu a čerstvou bazalku, až budou rajčata měkká rozmixovat. Potom pepř a sůl, přihustit rýžovými vločkami a na konec po uvaření zakysanou smetanu. Salát z červené řepy Nastrouhat stejný díl červené řepy (okurky a nebo cukety) přidat lžičku medu a česnek. Jáhlové karbanátky Uvaříme jáhly na cibulce. Přidáme nastrouhanou mrkev (podle chuti může být celer, petržel, červení řepa), vejce, celozrnnou mouku, majoránku, zázvor, česnek, sůl a pepř. Vypracujeme těsto z kterého uděláme karbanátky a upečeme v troubě a nebo na pánvi.

Salát z červené řepy

Vinegret Vinegret: 100 g mrkev, 100 g petržel, 100 g celer, 100 g cibule, 100g brambory salátové, 100 g červená řepa, oliv. olej, ocet (lepší je sedmibyliný), sůl, pepř,cukr,kilová sklenice steril. zeleniny do bramb. salátu pokud někdo má rád kopr můžeme přidat malinko kopru, jen tak pro aroma. Řepu uvaříme do měkka, ve šlupce brambory, kořenovou zeleninu oloupeme a uvaříme vše, poté na drobno nakrájíme, nebo protlačíme udělátkem na saláty, nakrájíme cibuli celou sklenici se sterl. zeleninou vlijeme opepříme, půl pol. lžíce soli, 1 a 1/2 lžíce cukru. 5 lžíce oliv oleje, 1/2 lžíce octa, promícháme vše dohromady a necháme do druhého dne (to je velmi důležité) druhý den opět promícháme a dochutíme (ocet, sůl, cukr).

Bezinkové šampaňské

Budete potřebovat: 4 litry horké vody 700g cukru šťávu a kůru ze 4 chemicky neošetřených citronů 2 lžíce vinného octa 20 plně rozkvetlých květů černého bezu špetku vinných kvasinek Do velké, dokonale čisté nádoby nalijte horkou vodu, vsypte cukr a míchejte tak dlouho dokud se plně nerozpustí. Pak dolijte studenou vodou, tak abyste měli celkem 6 litrů tekutiny. Přidejte vinný ocet, šťávu a kůru ze 4 citronů a omyté květy bezu bez stonků. Promíchejte. Přikryjte plátnem a nechte 2 dny fermentovat. Na hladině se začne tvořit pěna – přidejte špetku kvasinek. Přikryjte plátnem a nechte dál fermentovat 4 dny. Pak přelijte do jednotlivých lahví. Z vlastní zkušenosti doporučuju spíš PETky, ať doma nemáte o půl noci neočekávaně rychlý špunty. Vychlaďte a požívejte s mírou jako aperitiv, digestiv, nebo jen tak večer až uložíte děti a máte těch obligátních 10 minut jen pro sebe. Na zdraví!

 

Autor článku:

Petr Lacina

Je příznivcem přírodní medicíny a očistných technik těla, které předává a učí dál. Během posledních let absolvoval semináře u několika učitelů (B. Tichanovský, L. Fotina…)a našel si vlastní způsob, jakým předávat masáže a ozdravné techniky na celkové ozdravení organismu. V roce 2009 dokončil školu reflexní terapie u manželů Patakyových. Prošel také zasvěcením do všech stupňů Reiki a od roku 2010 pořádám kurzy, na kterých dále zasvěcuji své studenty. Vedle ozdravných metod a masáží se aktivně věnuji zdravému pohybu. Od roku 2006 pořádá s týmem instruktorů pravidelné kurzy bojového umění Tai-chi, pravidelné kurzy ZDRAVÁ ZÁDA se cvičením na ozdravení páteře a kloubů a další ozdravné víkendové semináře s různým souvisejícím zaměřením. Kurzy masáží a ozdravné pobyty vede od roku 2010. Vše co předává ostatním, sám také aktivně používá ve svém vlastním životě. „Toto není doba na předávání teorie vyčtené z knih, ale praxe a zkušeností, tedy toho, co a jak používáme a prožíváme ve svém každodenním životě. Všechno co dělá vede k návratu sami k sobě a napojení se na vnitřní moudrost těla.

Další přízpěvky Petra:

Medy a sirupy
Na vlasy
Sole do koupele