Očisty těla

Očista tlustého střeva

Jeden z klíčů zdraví se nachází ve střevech. Organismus se intoxikuje systematicky a bez přerušení po celý život. Intoxikuje se jednak látkami, které do něj přicházejí z vnějšku se stravou, jež není vždy dobré kvality, ze vzduchu, který není dostatečně čistý, jednak následkem dietních chyb a konečně – a to především – produkty hnilobného kvašení zbytků potravy ve střevě při chronických poruchách trávení.

Na očistu tlustého střeva a jako na každou očistu si musíte udělat čas a naplánovat si to tak, abyste byli u očisty co v největším klidu a hlavně jste nic nemuseli. Jen se věnovat sami sobě a to si užívat. Proto doporučuji očistu o víkendu a nebo den , kdy druhý den nikam nemusíte. Den před očistou doporučuji jen kašovitou stravu a v den očisty také. Kdo zvládne v den očisty bez jídla jen s vodou tím lépe. Nalaďte se na svoje tělo a dejte mu informaci, že mu nechcete ubližovat, ale naopak vyčistit a udělat tělu dobře. U toho si hlaďte zažívání. Odpoledne si převařte 2 litry vody a nechte jí vychladnou, ale aby nebyla studená. Přimíchejte 2 polévkové lžíce mořské soli a pomalu pijte. Voda musí být vlažná. Kdo zvládne klystýr, tak si připravte zase vlažnou vodu od 0,3l-0,5l s jednou malou lžičkou soli. Vypijte 0,5 l vody a udělejte si klystýr. Zbytek 1,5 l slané vody by se měla vypít do 40 minut. Potom jen odpočívejte a sledujte co z Vás odchází. Ke konci by to měla být jen čistá voda. Ten den byste nic už neměli jíst. Snažte se během očisty co nejvíce odpočívat a relaxovat. Doporučuji během očisty masáž břicha ve směru hodinových ručiček. Druhý den začněte zeleninovou šťávou, potom lehkou snídani. Tento den bych doporučil jíst lehké jídlo, které neobsahuje maso a smažené pokrmy.

 

Očista tlustého střeva z ruského lidového léčitelství

Očistu tlustého střeva nemůže postoupit člověk s nemocným srdcem, astmatickou nemocí v době záchvatu, vysokým krevním tlakem a hnisavými střevními onemocněními.
Očista tlustého střeva se prování jeho promýváním klystýry. Ze začátku provedeme výplach třebas 2krát za sebou s menším obsahem tekutiny. Řídíme se obsahem vytékajícím ze střeva. Je-li střevo čisté, vytékající tekutina nezapáchá a je čistá.
Do 0,5-1,5 převařené vody ochlazené na tělesnou teplotu(ověříme hřbetem ruky), přidáme 100-200 ml vlastní moči odpařenou na 1/4 původního množství. Připravený roztok nalijeme do irigátoru, který zavěsíme 1 m nad vanu. Před zavedením trubičky do konečníku na hadičce uzavřeme kohoutek. Položíme se na lokty a kolena do vany a zavedeme trubičku na konci irigátoru do konečníku. Uvolníme z hadičky kohoutek, aby mohl roztok volně odtékat do střeva. Břicho uvolníme a dýcháme ústy. Snažíme se udržet v sobě roztok nejdéle-alespoň 10 minut. Tuto proceduru je nejvhodnější provádět mezi 5.-7 hodinou ranní, kdy je podle biologických hodin maximální tok energie do tlustého střeva. Kvůli pohodlí je však možné ji provádět také před spaním.
Klystýr provádíme:
1 týden-každý den
2 týden-každý druhý den
3 týden-každý třetí den
4 týden-každý čtvrtý den
5 týden-jedenkrát za týden
Za nejúčinnější přípravek do klystýru pokládám urinu, protože je svým složením nejbližší vnitřnímu prostředí organismu. Pokud trpíte polypy v tlustém střevě, je vhodné dělat jen urinové klystýry. Urina by měla být odpařená na 1/2 původního množství (tj.z 500 ml uriny dostaneme po odpaření 250 ml). Na urinu odpařenou až na 1/4 si musí střevo postupně zvyknout, jinak by mohlo dojít k popálení citlivější sliznice střeva. Odpařenou urinu můžete ředit urinou čerstvou.
V době očisty by měla strava obsahovat 70%-75% syrové zeleniny a ovoce a zbylých 25% by měly tvořit tuky, sacharidy a bílkoviny.

 

Očista od parazitů zažívacího ústrojí

Časté užívání léků, přemíra kynutého těsta, masa a mléka způsobují zamoření zažívacího ústrojí cizorodými mikroorganismy-konidiemi, kvasinkami, stafylokoky. Tito parazité, kterým umožňujeme žít na sliznici zahleněného zažívacího ústrojí, se živí krví a zaplavují náš organismus jedy, které produkují.
Pro boj s dysbakteriemií použijeme česnek. Po dobu jednoho až dvou týdnů sníme denně ráno nalačno jeden stroužek česneku hodinu před jídlem a jeden dvě hodiny po večeři, ničím nezajídáme ani nezapíjíme. Pro ty, kterým česnek páchne a s obtížemi ho polykají, doporučuji česnek nakrájet na plátky, zabalit do chleba bez kůrky a spolknout. Příznakem vyhojení bude vymizení nadýmání po jídle. V průběhu léčení obzvláště zanedbaným případům vyvolává česneková šťáva pálení v jícnu a žaludku. Vše je v pořádku. Po česnekem usmrcených mikroorganismech se totiž obnovují ranky, které při styku s česnekovou šťávou pálí. Může se objevit i bušení srdce.
Pro obnovu žlázové a vstřebávací schopnosti žaludeční střevní sliznice je dobré použít odvar s ovsa. Oves promyjeme, usušíme a umeleme v kávovém mlýnku. Do termosky nasypeme 2 polévkové lžíce ovsa a zalijeme 0,5 l vařící vody. Necháme 3-4 hodiny odstát. Pít po douškách.

Očista kloubů

Očistu kloubů provádíme až po důkladné očistě střev, což zabezpečí její provedení bez alergie. V opačném případě se totiž nánosy ve střevech rozpustí dříve než usazeniny solí v kloubech a jsou příčinou svědivky a kopřivky. Na jednu kúru je zapotřebí 15 g bobkového listu. Pět gramů bobkového listu vaříme ve 300 ml vody 5 minut. Vše nalijeme do termosky a necháme 3-4 hodiny odstát. Roztok slijeme a po malých doušcích pijeme během 12 hodin. Pozor! Není možné vypít všechno najednou vzhledem k nebezpečí vyprovokování krvácení! Proceduru provádíme 3 dny. Roztok připravujeme každý den čerstvý. Za týden je možné proceduru zopakovat. Strava má být vegetariánská-bez živočišných bílkovin. Tato kůra vám pomůže zbavit se usazenin v kloubech, bolesti při změnách počasí a kloubní únavy.

Očista jater podle ruského lidového léčitelství

Před očistou jater, stejně jako před kteroukoli z ostatních očist musí být provedena očista tlustého střeva. Několik dní před očistou je nutné jíst veganskou a nebo vegetariánskou stravu. K očistě je nutné přistoupit s přesvědčením o mohutných regeneračních schopnostech našeho organismu, s plnou důvěrou a beze strachu. Je důležité zejména na začátku procedury a v době odchodu hlenů, oloupaných odlitků žlučových cest, měkkých bilirubinových kamenů velkých rozměrů(až velikostí vlašského ořechu, drobných cholesterolových kamenů. Každý kdo očistu absolvoval byl překvapen množstvím kamenů, obsahem žlučových cest, ale hlavně následnou úlevou. Ušetří se žlučník ořed jeho chirurgickým odstraněním, protože všechno, co se v těla nachází, má svůj účel.
Příprava procedury očisty jater
1.den ráno mezi 5- 7 hodinou provedeme klystýr a během dne jíme čerstvá jablka a pijeme jablečný mošt a kombuchu a to v libovolném množství.
2.den provedeme totéž co 1.den
3.den provedeme totéž co 2.den
4. den je vyvrcholením očisty. Ráno provedeme klystýr a pijeme pouze jablečný mošt v libovolném množství až do 19 hodin večer, kdy začneme se samotnou procedurou očisty.
Připravíme si 300 ml olivového oleje a nebo 300 ml citronové šťávy.
Připravíme si 6 skleniček a rozlijeme do nich dobře promíchanou citronovou šťávu s olejem. S pitím směsi začneme přesně v 19 hodin a celé množství se musí vypít do 21 hodin.
V 18 hodin si dáme patnáctiminutovou napařovací koupel 38.-40. stupňů.
Krátce před 19 hodinou si připravíme termofor, naplněný horkou vodou a obalený ručníkem, abychom si nezpůsobili popáleniny.
V 19 hodin si lehneme do postele, přiložíme termofor na krajinu jater-těsně pod pravý žeberní oblouk. Vypijeme dávku oleje s citronovou šťávou a lehneme si na pravý bok. Setrváme tak až do 1 hodiny do půlnoci, kdy začíná biologická aktivita jater. Vodu v termoforu udržujeme pořád teplou. Při tom vypijeme po 20 minutách další dávky. Je nutné bezpodmínečně dodržet dobu 19-21 hodin. Tento čas očisty je vybrán proto, že v játrech je minimální tok energie od 19.-21 hodin.
Vylučování hlenů, usazenin ze žlučových cest a kamenů do zažívacího ústrojí proběhne individuálně, ale játra se během procedury již čistí a trasa hlenů a kamenů z dvanácterníku do tlustého střeva je ještě dlouhá. Vyprazdňování je etapovité. Půldruhé hodiny po třetím vyprázdnění aplikujte klystýr. Ráno lehce posnídejte nebo vypijte Šťávu či sníme ovoce. Po uplynutí 12 hodin (tj. v 17-19 hodin provedeme ještě jednou klystýr.
Celý týden následující po očistě jíme vegetariánskou stravu-bez živočišných bílkovin. Stolicí ještě odcházejí hleny a bude světlejší barvy.
Účinek procedury je výraznější, načasujeme-li očistu na období měsíčního úplňku.
Během prvního roku lze provádět tuto proceduru jednou v každém čtvrtletí. V druhém roce dvakrát a v dalších jednou ročně.
Po první očistě jater se může objevit lehce zvýšená teplota a únava. Je to původní znak této procedury a vše se upraví samo.

 

Očista jater

Játra jsou nejdůležitějším orgánem pro detoxikaci organismu a především na jaře je hodně znát oslabení jater a žlučníku. Mají přímý vliv na velké množství zdravotních problémů, mimo jiné na nádorová onemocnění, cévní problematiku a alergie. Toxická zátěž v játrech vyvolává permanentní únavu a jakékoliv toxiny, které zhoršují činnost jater, mají dopad na celkové zdraví. Játra produkují okolo 1-1,5 l žluči denně a je to naše dokonalá chemická továrna, která nám zajišťuje obrovské množství enzymů, důležitých pro trávení potravy. V jaterních buňkách se tvoří žlučové kyseliny, které ovlivňují trávení, zejména tuků. Játra jsou také bankou vitamínů skupiny B, vytváří se v nich glykogen a cholesterol. Žluč je tedy velmi složitý roztok, který obsahuje hlavně žlučové kyseliny a cholesterol. Pokud se vlivem špatné životosprávy žluč příliš zahustí, začnou vznikat úsady, zátky a kaménky různého složení. Tyto nánosy značně zhoršují, až zabraňují dobrému trávení, ale i detoxikační funkci jater. Uvnitř těchto nánosů také mohou žít patogenní mikroorganismy a různí parazité. Nánosy uvnitř jater zabraňují správnému metabolismu cholesterolu a toxické zatížení jater stojí za naprostou většinou vážných zdravotních problémů. Špatná funkce jater má navíc přímý vliv na periferní nervy, které ovládají naše motorické i pocitové funkce a játra také ovládají kůru nadledvinek, které produkují stresové hormony. Zdravá fungující játra tedy znamenají vysokou odolnost vůči stresu. Zanesená játra vyvolávají agresi, takže toxická ložiska v tomto orgánu mění lidi v žárlivé, nepružné, zaťaté a nenávistné. Ne nadarmo se používá výraz „je to žlučovitý člověk“.
Naštěstí jsou játra orgánem, který lze velmi dobře regenerovat a pro zdravou funkci organismu je třeba játra a žlučovody pravidelně čistit. Při jaterní očistě se tělo zbavuje hlavně mazlavé cholesterolové hmoty, různých kaménků i střevních koprolitů.
Před čistěním jater, je velmi vhodné jist par dní hodně jablka a věnovat tak dva dny vyprázdnění střev klystýry, to je proto, aby obsah jater mohl snadno opustit střeva. Jakmile totiž vypijete olej se šťávou, veškerá nahromaděná žluč ze žlučníku a žlučovodů doslova vystřelí z jater, sebere s sebou vše, co ji překáží v cestě a vytlačí to do střeva.

Co budete potřebovat:
• 60 ml Epsomské soli – Magnesium Sulfate Heptahydrate – MgSO4 + 7H2O – koupíte v lékárně
• 120 ml olivového oleje – olivový olej extra panenský za studena lisovaný, nešetřete!!!
• 180 ml čerstvé grapefruitové, nebo citrónové šťávy, 1 – 2 grapefruity, nebo 2 – 4 citróny
• 1 láhev o obsahu 500 ml se zavíracím víčkem – stačí PET láhev
• 1 nádobu obsahu 1 litr bez víčka a schopnou být několik hodin v ledničce.
Co a jak:
Pro jaterní kúru zvolte nejlépe noc z pátku na sobotu, abyste v sobotu, případně i v neděli mohli odpočívat.
V našich podmínkách je tedy ideální následující harmonogram.
Čtvrtek:
Den před vlastní kúrou nejíst nic mastného a hlavně hodně ovoce, kdo vydrží jen na ovoci, tím lépe. Kdo ne, dejte si jídlo, které neobsahuje tuky a mléko. Např: pohankou, či jáhlovou kaši z vody a s medem, chleba s medem, pečené brambory, nebo brambory a zeleninu vařené pouze ve vodě, ale nejlepší je jen ovoce. Pít hodně vody, domácí džusy z ovoce či zeleniny, případně slabý neslazený čaj. Tyto potraviny umožní nastřádání žluče v játrech. Zvýšený tlak nastřádané žluče vytlačí více kamenů. Kdybyste zvládli celodenní půst je to nejvhodnější, ale není podmínkou očisty.(Je to moje vlastní zkušenost).
Časováni procedury – je velice důležité!
Pátek:
do 12:00
Pijte pouze jablečnou šťávu v jakémkoliv množství, alespoň však jeden litr. Dobré je použít jen doma vylisovanou jablečnou čerstvou šťávu.
12:00
Od poledne nejezte a nepijte nic víc než vodu, ale tou nešetřete, čím více vypijete, tím lépe. Budete-li jíst po dvanácté hodině, můžete se cítit velmi špatně a nemocní.
Připravte si Epsomskou sůl na rozpuštění. Do 1 litrové nádoby nalijte 720 ml vody, přidejte 60 ml Epsomské soli, zamíchejte a nádobu dejte do ledničky. Po chvilkách, cca 30 minut, promíchávejte slaný roztok, aby došlo k plnému rozpuštění Epsomské soli. Nádobu uchovávejte v ledničce, protože studená slaná voda se snadněji pije, ale není to podmínkou.
16:00
Od čtvrté odpoledne přestaňte pít i vodu, pokud ji nutně nepotřebujete třeba na opláchnutí úst po vypití Epsomské soli, nebo z jiného důvodu, ale i v takovém případě pijte minimálně.
Odlijte si z rozpuštěné Epsomské soli, co máte v lednici, 180 ml a vypijte ji najednou. To je první dávka. Je vhodné ji vypít naráz, protože je dost hořká, nebo ji pit pomocí brčka, které vsunete až na za konec jazyka, tak zamezíte nepříjemné chuti Epsomské soli. Není-li to pro vás chuťově příjemné, pomůže po vypití Epsomské soli sníst lžíci javorového sirupu, čímž se chuť Epsomské soli vytratí.
18:00
Vypijte druhou dávku 180 ml Epsomské soli. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.
19:00
Vymačkejte si šťávu z grapefruitu, nebo šťávu z citronu, je potřeba získat 180 ml čerstvé šťávy. Na toto množství šťávy vám bohatě stačí ruční mačkátko na šťávu z citrónu. Nalijte do 500 ml lahve s víčkem 120 ml olivového oleje a přidejte 180 ml šťávy z grapefruitu, nebo citronu. Uzavřete víčko a několik minut silně, až zuřivě třeste s lahví. Smysl věci je, aby se ty dvě rozdílné tekutiny staly jednou tekutinou. Získáte tak zlato-oranžovou emulzi, relativně dobré chuti.
19:15
Připravte si lahev s teplou vodou, termoláhev a nebo elektrickou dečkou kterou si budete nahřívat játra.
Vypijte směs oleje a šťávy, při pití pokud možno stůjte a dávku vypijte nejdéle do 5 minut, ideálně naráz. Hned si jděte lehnout, pokud si nelehnete, narušíte celou čistící kúru. Čím dříve si lehnete, tím více kaménků opustí vaše tělo. Pod sebe si dejte kus igelitu a ručník, pro případ, že by vám to trochu nevyšlo, nebo lépe řečeno, že by z vás náhodou trochu něco vyšlo. Pro vyloučení kamenů jsou možné dvě polohy ležení, tak si jednu vyberte, protože po ulehnutí již se nesmíte 20 min ani hnout. Ležte buď na zádech a nebo na pravém boku a u obou poloh poležte lahev s horkou vodou na játra.
Po ulehnutí se nepohybujte 20 minut a zůstaňte v absolutním klidu. Důležité!!! Zkuste usnout a spát.
Snažte si představit, jak se vaše játra zbavují kamenů a co se vlastně ve vašich játrech děje. Pravděpodobně celkem dobře ucítíte žlučové kaménky, jak se posunují ve žlučovodech a vycházejí z vašich jater do střev. Díky hořké soli to nepůsobí žádnou bolest a není to ani nijak nepříjemné.
Sobota:
ráno kolem 6:00
Vypijte třetí dávku 180ml Epsomské soli. Pokud vám není nejlépe a cítíte se slabí, tak si klidně znovu lehněte. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.
8:00
Vypijte čtvrtou dávku 180ml Epsomské soli. Vhodné je, cca 30 minut po vypití Epsomské soli, vypít větší množství vlažné vody (až 2 litry), pro lepší vyplavení kamínků a toxických odpadů z tlustého střeva. Počítejte s projímavým účinkem a pohybujte se nedaleko záchodu.
10:00
Start stravování začněte čerstvými ovocnými šťávami, doma dělanými, ne z prodejen. Stále se pohybujte nedaleko záchodu. Za půl hodiny již můžete jíst ovoce a za další hodinu můžete sníst běžné, ale lehké jídlo. Například můžete jist jáhlovou, či pohankovou kaši z vody a s medem. Odpoledne již můžete jíst normální, ale lehkou stravu. Kolem večeře se už budete cítit mnohem lépe, téměř normálně, prakticky byste se již měli cítit zase zdraví.
Tak jak se vám to zdařilo?
Ráno pochopitelně začíná průjmem a ve stolici, která je již téměř čistá voda, vyhledávejte žlučové kameny, které jsou hráškově-šedo-zelené, až hráškově zelené, což potvrzuje, že se nejedná pouze o zbytky jídla. Jedině žluč má tuto barvu. Navíc nepatrné zbytky stolice většinou klesnou ke dnu, ale kaménky většinou plavou na povrchu, neboť obsahují cholesterol. Vhodné je připravit si síto do záchodu, pak větší žlučové kameny budou v sítě, malé a maličké budou plavat v záchodě. Snažte se je spočítat všechny, jak hráškově-šedo-zelené, hráškově zelené, i pískově zbarvené. Důvod počítání je, že u dospělého člověka se játra kompletně vyčistí až napočítáte nejméně 2000 kaménků a kamenů. U hodně zanesených jater, může toto číslo být značně vyšší a není problém napočítat i 5000 kusů kamenů z nichž některé mohou mít velikost lískového ořechu, případně až velikost švestky. Někdy žlučovody obsahují pouze krystalky cholesterolu, které nevytvořily kameny a vypadají jako hnědé vláknité smetí, které také plave na povrchu vody v záchodové míse. Odstranění těchto krystalků je naprosto stejně důležité, jako odstranění kamenů.

Nutné je pravidelné opakování !!!
Tato první kúra vám pomůže pouze na nějakou dobu, ale jak se další nevyloučené kaménky budou postupně posouvat ve žlučovodech dopředu, symptomy vašich zdravotních problémů se budou vracet zpět. Proto je velice vhodné kůru pravidelně opakovat a o tom, že se to pravděpodobně vyplatí, svědčí následující informace. Máte-li játra čistá, krev je čistá, slinivka pak funguje naplno a zažívání také, pšoukání a nadýmání tedy prakticky neexistuje. Historicky je doloženo, cca od roku 1800, že ti lidé, co si čistili pravidelně měsíčně játra, se dožili věku až přes 100 let, což v těch letech bylo naprosto úžasné. Musíte si ovšem uvědomit, že průměrný věk v té době býval kolem 40 let, čili se jim povedlo docílit 2,5 násobek a to rozhodně stojí za pokus, zvláště proto, že se tohoto věku dožili v plné síle duševní i fyzické.
Jaterní kúru tedy zopakujte nejdéle po 6 týdnech, ale čištění jater je možno zpočátku provádět s dvojtýdenním intervalem, tedy po 14 dnech. Jinak lze běžně doporučit následující frekvenci, jde ovšem o minimální frekvenci a vyšší frekvence rozhodně není na škodu.
1. rok alespoň 6x, ale klidně 12x
2. rok alespoň 4x
3. rok alespoň 2x
4. a každý následující rok alespoň 1x.
Kůru neprovádějte, pokud jste zrovna nemocní!
Až budete mít za sebou 4-5 očist, můžete si dávky látek z návodu po malých krůčkách zvyšovat až na 1,5 násobek uvedených hodnot. Tedy Epsomskou sůl na 90 ml, olej na 180 ml a čerstvou šťávu na 270 ml, jinak časování je stejné.

Očista ledvin

Očistu ledvin je nejlépe provést v létě, kdy je sezóna melounů, protože spolu s černým chlebem se nám stanou na týden jedinou potravou. Dnes už není problém provést očistu ledvin v kterékoli roční době, protože melouny jsou k dostání po celý rok. Trpíme-li ledvinovými kameny nebo pískem v močovém měchýři, zvolíme pro jejich vyplavení z organismu biologicky nejméně aktivní čas ledvin. Nejlépe v době 5:00-7:00 (nejnižší biologická aktivita ledvin) si dáme 20-30 minutovou tepou lázeň do 40 stupňů při níž také pojídáme meloun s černým chlebem. Proceduru můžete zopakovat za 2-3 týdny, až docílíte žádoucího výsledku, tedy vyplavení kamínků a nebo písku.

Očista lymfatických cest

Touto procedurou očistíme lymfatické cévy a lymfatické uzliny, které hrají klíčovou roli v obraném systému organismu.
Připravíme se směs 900 ml grapefruitové šťávy, 200 ml pomerančové šťávy, 200 ml citronové šťávy a 1,5 l vody z roztátého ledu (led si vyrobíme předem v mrazničce). V lékárně si koupíme 100 g Glauberovy soli. Ráno si odměříte 100 ml vody z roztátého ledu, do kterého přidáme polévkovou lžíci Glauberovy soli a tento roztok vypijeme. Potom si dáme 15 minutovou lázeň 40 stupňů teplou. Pro důkladné ohřátí a lepší pocení se ponoříme do vany. Po lázni se začneme silně potit. Každých 30 minut vypijeme 200 ml připravené směsi ředěné šťávy. Celé množství spotřebujeme do 15 hodin. Proceduru provádíme tři dny po sobě a šťávu si připravujeme každý den čerstvou.

Očista organismu od hlenů

150 g čerstvého křenu smícháme ze šťávou ze 3 citronu. Užívá se půl čajové lžičky na lačno 2 krát denně. Doporučuje se k odstranění hlenů v plicích, nosohltanu a v dutinách. Tato směs podporuje rozklad hlenů v místech kde se nahromadily, aniž by poškodila příslušné sliznice.

Očista cév

Krev je důležitým transportním orgánem. Podílí se na zachování celistvosti organismu a jeho řízení. Transportuje kyslík, živiny, obranné látky, hormony a jiné důležité látky.
Krev proudí v uzavřeném cévním systému a k tomu, aby mohla dopravit potřebné látky všude po celém organismu, je velmi důležité, aby cévy měly dostatečný průsvit.
K očistě cév si připravíme
2 dl koprového semínka (nemořené-koupíte v lékárně)
2 lžíce mletého kořene kozlíku lékařského
4 dl medu
Směs dáme do dvoulitrové termosky, zalijeme po okraj vařící vodou a necháme 24 hodin louhovat. Po té obsah rozlijeme do menších lahví a dáme do chladničky. Užíváme 1 polévkovou lžíci půl hodiny před jídlem až do spotřebování

Jednodenní a vícedenní půsty

vše podrobně vysvětlíme na našich seminářích

 

Očista nosu

Očista nosu je vynikající a výborně promyšlená technika. Ačkoli se jedná o původně jógovou očistnou techniku,může být užitečná i lidem, které jóga nezajímá. Jestliže za jednu minutu průměrně osmnáctkrát vdechneme litr vzduchu, projde nosem v nádechu přibližně 26 000 litrů vzduchu za 24 hodin. V dnešní době, kdy je vzduch značně znečištěn, můžeme tuto techniku brát doslova jako balzám pro náš nos. Jelikož naše nosní sliznice je soustavně kontaminována poletujícími bakteriemi, sporami hub, různými alergeny a dalšími nečistotami vzniká riziko zánětlivých procesů a rýmy. Proto je tato metoda velmi prospěšná zejména z preventivního hlediska. Jogíni tvrdí, že nosní sprcha člověka zbavuje všech neduhů od ramen nahoru. Hlavním přínosem džala néti je vyčištění nosních dutin. Dokonale z nosu odstraňuje prach a hlen nahromaděný v nosních dutinách. Je nejlepší praktikovat ji jako součást ranní hygieny.

Seznam zásaditých, neutrálních a kyselinotvorných potravin

Dlouhodobé zatěžování organismu stravou postavenou na kyselinotvorných pokrmech vede k silnému vyčerpání minerální základny, ale také k oslabení důležitých tělesných orgánů. Rád bych ještě zmínila, že jediným viníkem nebude pouze strava, ale také stres, sedavý způsob života, nedostatek pohybu, případně jeho nadbytek, který je rovněž škodlivý a v neposlední řadě také nepravidelné a mělké dýchání.

Potraviny níže rozdělím dle jednoduchého schématu, na potraviny silně kyselé, kyselé a mírně kyselé, z těch bychom měli konzumovat maximálně 40 %. Zásady budou pak rozděleny podobně, na mírně zásadité, zásadité a silně zásadité. Těm, jak jste již nejspíše správně pochopili, připadne zbylých 60 %. Na závěr uvedu příklad jídelníčku, který vám pomůže aplikovat vše v praxi.

Silně kyselinotvorné potraviny

Zde řadíme cukr, dále také potraviny, které jej obsahují, jako jsou dorty, sušenky, koláče, slazené cereálie, cornflakes, výrobky z pšeničné mouky, čokoláda, umělá sladidla. Na ta opravdu pozor, zvláště, jsme-li diabetiky I. či II. typu. Je mi jasné, že je téměř nemožné udržovat 24 hodin stabilní hladinu krevního cukru, 365 dní v roce, proto své tělo nezatěžujme více než musíme a všechny ty rádoby zdravé a líbivé diabetické vychytávky, ponechme stranou. Jakmile přestaneme používat cukr či sladidla, uvědomíme si přirozenou podstatu stravy, její jemnou chuť, jednotlivé nuance, totéž pak platí o soli. S umělými sladidly by měli šetřit taktéž i obézní, neboť ač jsou mnohá nekalorická, sladká chuť tak či tak podporuje produkci inzulínu a tedy i snazší přibírání na váze.
Do tohoto výčtu řadíme dále slaninu, hovězí, vepřové a telecí maso, zrající sýry, mražené dezerty, pasterizované mléko a samozřejmě také slazené mléčné výrobky. Dále to bude veškerý alkohol, slazené nápoje, kakao, proto je kyselinotvorná také čokoláda. Nesmím zapomenout ani na léky, jako je běžně užívaný aspirin, do tohoto výčtu však řadíme všechny průmyslově vyráběné léky, bohužel. A kolik jich denně mnozí jen posnídáme. Výčet pak zakončím téměř všemi konzervovanými potravinami, brambůrkami a hranolkami, kvasnicemi, ale i žloutkem. Nicméně, nad tím bych nelámala hůl. On je také rozdíl, upřednostňujeme-li domácí vejce, případně pak vejce běžných slepic, jak říkává s oblibou maminka mého muže. A těmi myslí právě vejce slepic chovaných v nedůstojných poměrech.

 

Jen pro představu, nemůžeme se divit, že nás v pozdějším věku trápí osteoporóza, chronická únava, obezita či rakovina, vypadá-li náš jídelníček takto:

snídaně: pšeničný chléb + hermelín
desátá: ovocný nízkotučný jogurt (mnozí z nás upřednostňují nízkotučné výrobky v dobré víře, že pomáhají snižovat hladinu LDL cholesterolu. Ach jaká lež a výplod, nevím které fantazie).
oběd: smažený sýr + hranolky
svačina: pšeničný chléb + paštika
večeře: míchaná vajíčka, pšeničný chléb, pivo
Tento jídelníček není smyšlený, bohužel… Nemůžeme se pak přeci divit, že nám kolem padesátého roku života, opravdu dojdou veškeré síly. A vlastně, vypadáme mnohem, mnohem starší, nežli ve skutečnosti jsme.

 

Potraviny kyselé

Zda zařadíme hnědý cukr, opět asi mnohé zklamu, ani na třtinovém cukru neshledávám nic prospěšného. Ono zanedbatelné množství vápníku a železa, které tu zůstalo ve zbytcích melasy, nepokládám za důvod, abychom vyhledávali tuto formu cukru. Dále je to ječmen, bílá rýže, žitná mouka. Ječmen a žito, zkombinujeme-li se zeleninou, čímž pokrm vyladíme, pokládám za zdraví prospěšné. Bílou rýži však ne, bývá ohlazená, zbavená vší vlákniny a také minerálních látek, které se ukrývají ve slupce. Nesmím zapomenout ani na burské oříšky, vepřové sádlo, sójový olej, jehněčí, králičí, kuřecí a krůtí maso, měkké sýry a celá vejce. Z nápojů pak káva, víno, rýžové mléko a z pochutin třeba popcorn.
Samozřejmě nenabádám ke striktnímu omezení masa. Nejsme-li vegany, maso v jídelníčku ponechme, snažme se jej však nekonzumovat tolik, 3 x týdně bohatě postačí. Vždy jej doplňme zdravější formou přílohy, jako je například quinoa, jáhly a nezapomínejme také na důležitost čerstvé a silně zásadité zeleniny.

 

Potraviny mírně kyselé

Tady bych zařadila zpracovaný a doslazovaný med, tím rozumějme typ medu ze supermarketů, z ovoce brusinky, švestky, granátové jablko, rozinky, téměř všechny fazole (kromě munga), sójové mléko. Hnědá rýže, máslo, margaríny (které mi přijdou naprosto zbytečné, navíc přetěžují játra a o účinku na hladinu LDL cholesterolu bych vedla dlouhé polemiky), slunečnicový olej, podmáslí, tvaroh, kozí mléko, syrovátka, jogurt, černý čaj a voda z kohoutku. Patří zde také majonéza a kvasný ocet.
Opět, co se týká mléčných výrobků, nepozorujete-li alergii na kasein či intoleranci laktózy, v jídelníčku si je ponechte. Tvaroh vždy míchejte se zásaditými bylinkami a zeleninou, slunečnicový olej vyměňte za lněný a hlavně nevylučujte švestky či rozinky, i kyselinotvorné potraviny mají v jídelníčku své podstatné místo, jen, vylaďme je s těmi zásaditými. To je jedno z kouzel zdravého stravování.

 

Potraviny mírně zásadité

Zde zmiňme melasu, kterou můžeme pojmout jako zdravější sladidlo, zvykneme-li si na její těžkou chuť. Z ovoce meruňky, broskve, nektarinky, třešně, borůvky, ale i ananas, avokádo. Ze zeleniny je to třeba mrkev, okurka, hrášek, houby, kvalitně pěstovaná a sklízená rajčata, kapusta a růžičková kapusta. Z luštěnin zmiňme fazole mungo. Ze sacharidových příloh zde řadíme amarant, pohanku, proso, oves, quinou a indiánskou rýži. Semínka jako je sezam či slunečnice. Z olejů pak avokádový, kokosový a řepkový.
Přejeme-li si vyladit svůj jídelníček a pomoci unavenému tělu za předpokladu, že konzumujeme maso, jak jsem již naznačila výše, snažme se ke kyselé živočišné složce servírovat přílohy typu pohanka, quinoa, jáhly. A opět, nezapomínejme na menší zeleninový salát.

Potraviny zásadité

Ze sladidel uvedu javorový sirup, z ovoce pak jablka, hrušky, banány, ostružiny, maliny, meloun (ano, jedná se spíše o zeleninu), jahody. Mezi zásadité zeleninové poklady budou patřit ředkvičky, cuketa, listová zelenina, batát, dýně, řeřicha. Z luštěnin čočka a z ořechů mandle, ze semínek len, lněný olej. Do této kolonky uvedu také zelený čaj, veškeré koření.

Silně zásadité potraviny

Konzumujeme-li něco silně kyselého, snažme se pokrm obohatit o některou z těchto silně zásaditých potravin. Z ovoce to budou citrusy, na doplnění mango, papája. Ze zeleniny pak další kořenoví siláci, jako je celer, petržel, tuřín (pozor při hypofunkci štítné žlázy), brokolice, jedlý „plevel,“ jako jsou pampelišky, jitrocel, medvědí česnek. Dále česnek, cibule, syrový špenát, fenykl, ale i nori řasa, zázvor. Ze semínek to bude dýně, z olejů olivový olej. Řadíme zde také jablečný ocet.

Autor článku:

Petr Lacina

Je příznivcem přírodní medicíny a očistných technik těla, které předává a učí dál. Během posledních let absolvoval semináře u několika učitelů (B. Tichanovský, L. Fotina…)a našel si vlastní způsob, jakým předávat masáže a ozdravné techniky na celkové ozdravení organismu. V roce 2009 dokončil školu reflexní terapie u manželů Patakyových. Prošel také zasvěcením do všech stupňů Reiki a od roku 2010 pořádám kurzy, na kterých dále zasvěcuji své studenty. Vedle ozdravných metod a masáží se aktivně věnuji zdravému pohybu. Od roku 2006 pořádá s týmem instruktorů pravidelné kurzy bojového umění Tai-chi, pravidelné kurzy ZDRAVÁ ZÁDA se cvičením na ozdravení páteře a kloubů a další ozdravné víkendové semináře s různým souvisejícím zaměřením. Kurzy masáží a ozdravné pobyty vede od roku 2010. Vše co předává ostatním, sám také aktivně používá ve svém vlastním životě. „Toto není doba na předávání teorie vyčtené z knih, ale praxe a zkušeností, tedy toho, co a jak používáme a prožíváme ve svém každodenním životě. Všechno co dělá vede k návratu sami k sobě a napojení se na vnitřní moudrost těla.